Veszteség- és gyászfeldolgozás

Életünk során számtalan esetben találkozunk bizonyos mértékű veszteséggel, amelyek feldolgozása nem minden esetben történik meg magától. Ebben az esetben sok erőt tud adni egy szakképzett folyamatkísérés, amelyet szakemberként nyújtani tudunk. 

Veszteség lehet egy számunkra fontos személy halálán túl, egy várandósság megszakadása,  a várva várt gyermek fejlődési rendellenességgel születése, vagy eltérő fejlődése, egy adott élet bizonyos fokú megváltozása, mint például teljes újra tervezés, költözés, válás, munkahely váltás, egzisztenciális válság, ország-váltás, nyugdíjazás, iskola-váltás, tartós következménnyel járó baleset,  stb., amelyek az érzelmi életben zavart okozhatnak. 

Sajnos a gyászt nem lehet “megspórolni”. Egyrészt időre van szükség ahhoz, hogy a gyászhoz kapcsolódó intenzív érzések kissé megnyugodjanak, másrészt a veszteséggel foglalkozni kell, elfogadhatóvá tenni és nem elnyomni a fájdalmat. Ha ez nem történik meg, az sajnos az érintett és annak környezete egész további életére kihathat – akár évek, évtizedek múltán is. 

Igény szerint rendszeresen indítunk veszteség feldolgozó csoportokat, valamint egyéni folyamatokat is kísérünk mind felnőttek, mind gyermekek számára. 

 Az egyéni gyászfeldolgozás előnye, hogy személyre szabottan, mélyen, a saját veszteséget és az egyéni igényeket szem előtt tartva – többféle úton, módon és eszközzel – értő figyelemben, tisztelettel és szeretetben dolgozunk együtt. Sokféle eszközzel támogatjuk meg a folyamatot, mindig a személyhez igazítva.  

csoportos gyászfeldolgozás előnye, hogy a csoport a megtartó kapcsolatokon és a kölcsönös bizalmon alapul, amelynek, ha a részévé válik az érdeklődő, erőt tud majd meríteni a mindennapokhoz.  Ebben a csoportban számít minden egyes tag jelenléte, mindenki fontos, de a résztvevők számára semmi sem kötelező. A gyász méltóságteljes folyamata segít abban, hogy el tudja fogadni a megváltoztathatatlan veszteséget, és hogy a csoportból erőt merítve fordulhasson a személy a jelen pillanata felé. Ily módon válik a jövő elfogadható, élhető, és szeretettel teli életté.  

A veszteség-feldolgozó csoportok bizonyos időközönként indulnak és zárt bizalmi kört alkotnak, így kérjük, jelezze részvételi szándékát, és értesítjük a csoport indulásáról! 

Hiszünk abban, hogy együtt lenni jó és együtt sokkal könnyebb!